zondag 26 maart 2017

Een accordeonist uit de duizend...

Dag iedereen,


Het was een bewogen en trieste week. Mijn pepe is maandag overleden. Een zware klap voor iedereen, want we hadden het niet verwacht. Gisteren was de begrafenis en deze week zullen we de urne bij meme plaatsen.

Ik zal hem heel hard missen. Hij was mijn pepe, mijn raadgever, mijn computerman, mijn accordeonheld, mijn vriend,... Hij blijft voor eeuwig in mijn hart en ik zal hem nooit vergeten. Tijdens de begrafenis heb ik een tekst voorgelezen die ik zelf geschreven heb. Deze wil ik hier nog eens delen, als eerbetoon aan mijn pepe.

Deze week een minder leuk bericht op mijn blog, maar daar breng ik volgende week verandering in. Ik wou gewoon nog eens stilstaan bij de pepe die mijn fascinatie voor accordeon aanwakkerde...

Groetjes Tiny














Tekst opgedragen aan pepe:

Dag Pepe,


Ik heb heel veel en leuke momenten met jou gehad. Elke zondag kwamen we met de familie samen in het huis van jou en Meme. Die momenten van samenzijn, zitten nog steeds in mijn herinneringen.

Er zijn heel veel dingen die ik koester. Maar wat ik het meest bewonderde is jouw passie voor muziek. En dan vooral voor accordeon. Sinds je 17de speel je accordeon. Je trad op in een bandje en voor je eigen kinderen speelde je ook vaak.
Die trend zette je de zondag verder eenmaal je kleinkinderen had. Plots haalde je je accordeon boven en speelde je de pannen van het dak. En op die momenten mocht ik ook op de knopjes duwen terwijl jij speelde.

Het heeft me altijd al gefascineerd, maar ik deed er nooit iets mee. In november vorig jaar zette ik de stap om met jouw accordeon aan de slag te gaan. Je kon het zelf niet meer omdat hij te zwaar en te groot was. Je hebt het willen proberen, maar het lukte niet. En dat deed ons alletwee pijn. Maar ik kon hem dragen en dan zat je naast mij en speelde jij de liedjes. Dus begonnen onze lessen. Als een echte leraar leerde je mij spelen op jouw accordeon. Je had er plezier in dat ik vrij snel al enkele liedjes kon spelen.  Samen keken we uit naar die muziekmomenten.

Ik besliste om naar de muziekschool te gaan om het instrument echt meester te worden. Je was trots dat ik je passie wilde verder zetten. En het mooiste moment moest nog komen. Dat is nu exact 2 weken geleden.  Ik kon tijdelijk een kleinere accordeon lenen en ik bracht het mee naar jou als verrassing. Ik gaf de accordeon aan jou en je speelde enkele liedjes. Zelfs na 15 jaar niet te spelen kon je het nog! Dat is één van de mooiste momenten uit mijn leven en ik zal het nooit vergeten.

Pepe, dankjewel om de vele mooie momenten.
Ik zal je nooit vergeten en je passie voor muziek al helemaal niet!

Ik zie je graag.

Tiny

zondag 19 maart 2017

Brugge: Dali museum

Hoi iedereen,


In Brugge bezocht ik ook het Dali museum. Dit is ook een aanrader om wat kunstwerken van hem te bekijken. Eerlijk gezegd kende ik wel wat werken van Dali, maar dan vooral de bekendste werken. Hij schilderde niet alleen, hij tekende ook.

Het Dali museum kan je terugvinden in het Belfort van Brugge, op de grote markt. Het is niet zo heel groot, maar wel de moeite om eens te zien.

Meer info op:
Dali museum

Groetjes
Tiny









zondag 12 maart 2017

Brugge: het foltermuseum

Hey iedereen,


In Brugge bezocht ik ook het foltermuseum. Misschien wat eng en luguber om te zien, maar toch ook wel eens interessant. Het hotel waar ik sliep raadde dit museum sterk aan. Dus leek het wel een goed idee om eens te gaan kijken.

Het musem ligt in een zijstraat van de grote markt. Als je kijkt naar het Belfort, moet je de straat links naast het Belfort inslaan. Op je linkerkant kan je het museum vinden. Je moet wel met een trap naar beneden en dan ben je er.

In de middeleeuwen werden mensen die fouten maakten of misdrijven pleegden gestraft. Sommige straffen waren al pijnlijker of gruwelijker dan de andere. Soms werden mensen ook gefolterd om informatie los te krijgen. Gelukkig zijn deze gruwelijke tijden voorbij en worden mensen in België niet meer gefolterd. Ze gaan gewoon naar de gevangenis. De doodstraf is ook al afgeschaft in de meeste landen.

In het museum kan je verschillende voorwerpen die gebruikt werden in de middeleeuwen zien. Er hangt altijd uitleg bij over hoe dit voorwerp gebruikt werd. Er hangen ook prenten en schilderijen uit. Het is soms erg om die zaken te bekijken, maar wel leerrijk om eens te zien. In films zie je altijd de meest gekende technieken. Door het museum kan je alles eens zien. 

Met heel jonge kinderen zou ik het persoonlijk niet doen. Maar vanaf 14 à 15 jaar moet dit zeker te doen zijn. Want op die leeftijd zien ze al veel in de geschiedenislessen op school. Dan kunnen ze vergelijken of hun geschiedenis bijschaven. Voor jonge kinderen kan het confronterend zijn. Maar dat is mijn mening.

Meer info:
Foltermuseum

Groetjes 
Tiny








Brugge: chocolademuseum en frietmuseum

Hey iedereen,


Zoals beloofd schrijf ik hier enkele zaken neer die zeker een aanrader zijn in Brugge. Tijdens mijn weekendje Brugge bezocht ik enkele museums die zeker een kijkje waard zijn. Het chocolademuseum en het frietmuseum kan je samen bezoeken, dan heb je korting. Ze liggen ook niet ver van elkaar. Op slechts 1 minuutje stappen.

Chocolade museum

Hoe is chocolade ontstaan onder de vorm die we nu kennen? Waren er altijd al pralines? Was chocolade altijd zoet?

Op deze vragen kan je zeker een antwoord krijgen in Choco-story, het chocolademuseum van Brugge. We keren terug in de tijd naar de Maya's en zien hoe zij omgingen met de cacaoboon. Later kwam deze in Europa aan en werden er nog producten van chocolade gemaakt. 

Doorheen het museum zie je voorwerpen, kan je teksten lezen, zijn er foto's van vroeger, spelen er filmfragmenten af, ... Voor elk wat wils dus. Op het einde van het bezoek kan je een demonstratie zien over hoe pralines gemaakt worden. Nadien mag je ook proeven.

Barbapapa in chocolade.

Smaug uit 'The Hobbit' in chocolade.
Friet museum

In het frietmuseum gaan we terug naar de ontdekking van de aardappel. Deze bestond vroeger niet in onze streken en is meegebracht van over de zee. We zien hoeveel soorten aardappelen bestaan en hoe de friet ontstaan is. Overal zien we voorwerpen, aardappelen, foto's en filmfragmenten over aardappelen en frieten.

Het museum is toch groter dan verwacht. Er is dus heel veel wat te vertellen over de aardappel en de friet. Op het einde kan je ook eens proeven van de Belgische friet.

Aardappelen oogsten en verwerken.
Verschillende soorten aardappelen.

Frietjes, njam njam.
De frietketels in een frietkot.
Het waren leuke en interessante bezoeken. Het is zeker te doen met kinderen. De museums zijn groot, maar doenbaar. Zeker met jongere kinderen.

Meer info:
Chocolade museum
Friet museum

Volgende week schrijf ik weer over 2 museums die ik bezocht in Brugge.

Groetjes
Tiny

maandag 6 maart 2017

Weekendje Brugge

Hey iedereen,


zoals beloofd post ik enkele sfeerfoto's van mijn weekendje in Brugge. Het was zeer gezellig en fijn. Het weer was iets minder, maar het viel nog mee. We konden nog vaak schuilen in een museum of in een café. De museumbezoeken zal ik in de loop van volgende weken posten.

Groetjes
Tiny